(Hoe dan wel?)

Dit is het 3e en laatste deel uit mijn Saga over de Nederlandse Spoorwegen.

Kijk, op telefonie gebied zie je nu een interessante ontwikkeling. Doordat operators nu ook telefonie diensten via ADSL en kabel aan kunnen bieden is de KPN (ja, ook zo’n fijne) helemaal uit de loep. Dit betekend dat ze bij de KPN echt in beweging moeten komen anders is het einde verhaal. Dat licht alleen bij trein verkeer iets lastiger, want even trein rails neerleggen naast de bestaande, en dat met landelijke dekking, kost wel een paar stuivers. Als je al niet verzuipt in het betalen van smeergeld aan de overheid en het aanvragen van vergunningen. Zouden er ‘relaties’ bestaan tussen het top management van de NS en politici. Wat denk je zelf?

En hiervoor een regulerend orgaan in het leven roepen, zoals de Opta in de telecom wereld, is ook verspilde moeite (en geld). De telecom waakhond, zoals de Opta ook wel genoemd wordt, heeft meer iets weg van een Sint Bernard die z’n eigen vaatje cognac heeft leeg gedronken en iedereen nat likt. Werkzaam geweest voor een telecom bedrijf weet ik dat dit gewoon weer een extra hindernis wordt, als je wat van de grond wil krijgen. Daarnaast ben ik ook zelfstandig ondernemer dus breek me de bek niet open. Maar we hadden het over de NS .. tenminste dat wil zeggen .. ProRail is het onderdeel van de NS dat nog steeds in handen is van de overheid.

Dus de privatisering was niet meer dan het doorgeven van de hete aardappel (thanx Friso!). En wie de zwarte piet ook gaat krijgen tijdens dit spel, het komt hier op neer. Men had na de 2e wereld oorlog trein infrastructuur aangelegd met het idee dat dat honderd jaar mee zou gaan. Niet wetend dat er binnen vijftig jaar zoveel treinen overheen zouden suizen, en het is dus nu al aan vervanging toe. Alleen wat er feitelijk gebeurd is slechts pappen en nat houden, je weet wel .. brandjes blussen. Elke ambtstermijn in Den Haag probeert het gewoon uit te zingen hiermee. Dus als Balkende II er komt, maar men niets aan gaat doen aan het openbaar vervoer dan weet je wel of die lui in Den Haag er voor het land of slechts voor zichzelf zitten. Ik denk dat ik het wel weet. Maar daarmee is de uitspraak “Volgende week hoe het wel moet” nog niet beantwoord.

Dus …
Je ziet dat ze nu met auto’s en de belasting hiervan wel slim bezig zijn; zo van dure grote auto dan moet je bij betalen en heb je een kleine zuinige dan krijg je er geld bij. Op zich wel een aardige regel in zo’n klein druk landje, ze hadden het alleen afhankelijk moeten maken van inkomen. De alleenstaande moeder met twee kinderen mag er niet de dupe van worden. En de omhoog gevallen koor bal die ergens een teveel betaalde manager wordt mag wat mijn betreft een hoop inleveren. Da’s ook beter tegen z’n ego. Maar ze hadden deze regel dus door moeten trekken naar het openbaar vervoer. Dat voornoemde moeder die auto nodig heeft is duidelijk, maar er zijn in dit land zo veel mensen met een auto die hem niet nodig hebben … dus dat ego mag geld kosten.

Ik begrijp het wel want als je de trein pakt schrijf je zo drie columns frustratie bij elkaar … 🙂 Het is heus niet zo moeilijk om iedereen in het openbaar vervoer te krijgen, alleen staat het andere financiële belangen in de weg. Vergelijkbaar met de olieprijs, maar dan op nationaal politieke schaal zeg maar. En gevoelsmatig heb ik het idee dat Den Haag met alle winden mee waait.

Uiteindelijk, alle idealen weer aan boord genomen, is men in dit land het beste af met een flinke financiële injectie in het OV. Een grote monorail aanleggen in de randstad waarvan de capaciteit afdoende is en men snel tussen de grote steden heen en weer komt. Metro trajecten uitbreiden zodat men uit de voorsteden snel in het centrum is. Bus lijnen optimaliseren voor de wat meer afgelegen dorpen. Het auto rijden zo belasten dat de verkopers, die hem voor hun werk nodig hebben, er niet aan onderdoor gaan. En de mensen die alleen voor woon-werk verkeer met dat ding in de file gaan staan goedkoper uit zijn als ze het OV nemen. Dan krijg je echt wel een gedragsverandering bij de forensen, omdat het OV dan -in ieder geval financieel- gewoonweg aantrekkelijker wordt. Ik zou politiek Den Haag dus willen zeggen: “Wat minder inzet voor jezelf en wat meer voor de bevolking!”.