Recent heb ik in mijn aantekeningen van Open Circles trainingsweekenden zitten bladeren. Dit omdat ik met de nodige plannen en een flink groeiende BV in website hosting even niet meer wist waar ik moest beginnen.  Ik wilde op een aantal projecten de ROI (return on investment) vast stellen om ze daarmee beter te kunnen prioriteren.

Dit deed ik een tijdje terug ook en dat werkt erg goed; Pak een stift en een post-it blokje en begin met schrijven en plakken. Kleine briefjes dwingen je tot kort en bondig zijn. Daarnaast kan je de post-its makkelijk verplaatsen om een logische volgorde en prioriteit aan te geven.

Ik had in een half uurtje twee deuren vol met post-its. Daarbij heb ik een aantal interessante vragen samengesteld die kunnen helpen met het bepalen wat je eerst gaat doen Een gebezigde term uit de ICT is “Low hanging fruit first”, wat zoveel zegt als pak eerst de quick wins aan. Dit zijn simpele acties die snel rendement opleveren. De grotere, meer tijd intensieve, projecten vergen een betere afweging.

Heb je ook grootse plannen maar niet helemaal helder ‘wat eerst’? Misschien dat onderstaande vragen je helpen:

  • Hoeveel tijd kost het je vooraf om te doen?
  • Hoeveel tijd kost het je tijdens uitvoer?
  • Hoeveel euro’s kost het je vooraf?
  • Hoeveel euro’s kost het je tijdens uitvoer?
  • Wat is de levertijd (ook in tijd die jij vooraf investeert)?
  • Hoe lang loopt het project/plan/werk/idee?
  • Per wanneer onstaat er ROI?
  • Hoeveel ROI ontstaat er?

Als je per project deze vragen beantwoord ontstaat er een aardige kosten/baten analyse en daarmee prioriteit op je projecten. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Succes!!

Mvrgr,

Gerard.