Update: recent weer eens Gado-Gado gemaakt en dit recept is nog steeds fantastisch 🙂

Ik heb in mijn leven al dikwijls gerechten uit de Indonesische keuken mogen eten en maken. Zo horen er bij verschillende gerechten ook verschillende pindasauzen. Na lang zoeken, proberen en proeven heb ik uiteindelijk deze super-snel-klaar indonesische pindasaus als heerlijk bestempeld. Hij doet het prima op Gado-Gado, maar heb je een BBQ kan je hem ook zo op tafel zetten.

 

De ingredienten

Bij de betere Toko’s allemaal wel te verkrijgen:

img_0682

(Een zakje gemalen pinda’s met specerijen van 200 gr.)

img_0681
(Een zakje gemalen pinda’s van 400 gr.)

Als gezegd, al velen soorten geprobeerd maar neem van me aan, een combinatie van voornoemde twee in een verhouding van 1 op 2 is smullen. En dan, om te beginnen i.p.v. alleen water …

img_0680
(Een blikje kokos melk van 400 ml.)

 

Bereiding

Tsja, ook niet veel over te zeggen. Zorg dat je een liter water, net gekookt, bij de hand hebt want aan de kokosmelk alleen heb je niet genoeg.

Neem een middelgrote pan, en warm de kokosmelk op tot deze tegen de kook aanloopt.

Voeg er vervolgens 1/3 liter kokend water aan toe.

Toevoegen/roeren van de Petjel (groene zakje).

Toevoegen/roeren van de Gado-Gado (gele zakje).

Vervolgens (gekookt) water toevoegen/roeren tot hij op de gewenste dikte is. Hou hem iets dunner, want hij kan nog indikken als hij van het vuur af is.

En met roeren bedoel ik goed roeren … 🙂 D.w.z. tot de pindasaus  geen klontjes meer bevalt. Dan nog even op laag vuur laten staan zodat hij kan rusten. Het beste is een pan met een dikke bodem om aanbakken te voorkomen.

Belangrijk: Zorg dat je de saus niet te lang hoog laat staan want dan ga je de olie uit de pinda’s koken en kom er oranje gekleurde olie op je pindasaus te staan. Mocht dit toch het geval zijn, dan kan je dit weer door roeren, of deels afscheppen en weer wat gekookt water toevoegen.

Met wat brocolli en tauge op rijst krijg je dan zoiets:

img_0683
(ik had toevallig nog wat atjar, maar met komkommer stukjes erbij kan ook)

Selamat Makan!

GrtzG