Dat wil zeggen overgepot … Ja, “spannend” zal je denken. Maar daar is, om tot de juiste grond samenstelling te komen, door een maat van me en mijzelf behoorlijk over gefilosofeerd. De Japanse esdoorn, aka Shishi Gashira, wil een grond hebben die niet te nat -dus wat luchtig- blijft en licht basisch is. Maar wat ga je dan doen? Ik wilde (en dat mocht ook het eerste jaar nog niet) geen kunstmest gebruiken. Bemesting gaat waarschijnlijk een natuurlijk product worden wat gegradeerd opgenomen wordt maar daarover een andere keer meer.

Ja, over de grond, we hebben zgn. CocoPeat gevonden. Dit is een rest product van de kokosnoot. Het is een stuk droger en wat voedingsarmer dan normale potgrond, dus voor drainage een juiste keus. Omdat we de esdoorn niet op te schrale grond willen zetten hebben we gekozen voor een 50/50 verhouding met normale potgrond. Deze laatste heeft standaard iets meer voedingsstoffen aan boord dus dit lijkt een juiste combi voor de komende winter. De twee vermengd voelde als een goede grond gekeken naar hetgeen we voor ogen hadden. Weten we pas zeker als dat de plant die ook laat zien maar daar komen we dus nog achter.

Acer Palmatum in een nieuwe pot

Verder, zoals je op bovenstaande foto ziet, is de esdoorn  in een grotere pot gezet. Ik heb tijdens het overpotten de kluit verder niet afgebrokkeld omdat het voor snoeien net tussen twee juiste momenten in zit. Klein snoeiwerk moet in mei, en groter snoeiwerk in december. En overpotten moet een plant immers ook van herstellen.  Er staat snoeiwerk gepland voor in december, want de hoge toppen gaan er af zodat hij meer in de breedte gaat groeien volgend jaar.

Ik heb op de bodem wat hydro korrels gedaan zodat vocht toch voorradig blijft. Ik ken namelijk mijn manier van water geven een beetje .. 🙂 Uiteraard bovenop ook weer korrels want dit staat zo leuk, en zo verkalkt de bovenste aarde niet en gaat ook weer verdroging van de grond tegen.

Hier nog een foto van mijn Gashira net na het overpotten toen er een flinke regenbui los kwam.

Shishi Gashira - Close-up in de regen

(Doe maar klik, dan zie je ook de druppels er aan hangen)

Groene Groeten,

Gerard.